Barabás Község Önkormányzata sikeres pályázatot nyújtott be a TOP-2.1.3-16-SB2 azonosító számú Települési Környezetvédelmi Infrastruktúra-Fejlesztések című felhívásra, melynek eredményeképpen 319,77 millió forint vissza nem térítendő Európai Uniós támogatásban részesült. A TOP-2.1.3-16-SB2-2021-00025 azonosító számú projekt céljai: belvízkárok csökkentése és megelőzése, a csapadékvizek elvezetésének, és a befogadóba juttatásának biztosítása, korszerű csapadékvíz elvezető rendszer kiépítésével, valamint a meglévő hálózat korszerűsítésével. Mindezek mellett igen nagy szerepet kapott a lakosok szemléletformálása a vízgazdálkodás területén is.

Mindennapjaink egyik legjelentősebb problémája a klímaváltozás, mely minden ember életére nagy hatással lehet. A klímaváltozásból eredő problémák megelőzése érdekében az emberiségnek jelentősen csökkentenie kell a kibocsájtásokat, valamint a már jelenleg tapasztalható hatásokhoz alkalmazkodnia kell.

Szakértők szerint, hazánkat a globális átlagnál  jelentősebb mértékben fogja sújtani az éghajlatváltozás. Előreláthatólag csökkeni fog az éves csapadék mennyisége, amely eloszlása szélsőségesebb lesz. A szélsőséges csapadékeloszlás miatt aszályok, illetve árvíz és belvízproblémák várhatóak. Annak ellenére, hogy a jelenség globális méreteket ölt, a kezelését térségi szinten szükséges orvosolni.

Magyarország csapadékmennyisége átlagosan 580 mm \ év, amely összegyűjtésével és felhasználásával sokat tehetünk környezetünkért. Az ingatlanok szilárd burkolatára (térkő, beton és aszfalt…stb) hulló csapadék elfolyik, a talajba történő szivárgása és hasznosulása helyett.

 

Kevesek által ismert tény, hogy a rövidre vágott zöld területek vízmegtartó képessége is alacsony, ugyanis megfelelő árnyékolás hiányában a talajban lévő víz párolgása intenzívebb. Az ingatlanok területére hulló csapadékvizet nem célszerű az esővízelvezető árokba, vagy szennyvízcsatornába vezetni, ugyanis az így nem hasznosul.

Az esővíz szennyvízcsatornába történő vezetése TILOS!

Heves esőzések idején a csatornahálózatba ömlő esővíz nagy terheltségnek teszi ki a szennyvíztisztítókat, melyek szélsőséges esetben kénytelenek a szennyvíz és esővíz elegyének egy részét tisztítás nélkül a befogadóba engedni, rosszabb esetben a biológia tisztításért felelős eleveniszap egy részével együtt, amely eredményeképpen a szennyvíztisztító rendszer hatásfoka akár több hétre is leromolhat.

 

VÍZTAKARÉKOS ÉLETVITEL ÉS A VÍZ ÚJRAHASZNOSÍTÁSA

Ma már természetesnek vesszük, hogy ha kinyitjuk a csapot, ”korlátlanul” folyik belőle a tiszta víz, azonban korántsem biztos, hogy ez mindig így lesz. Egy ember átlagos vízfogyasztása körülbelül 150 liter \ nap, melyből csupán 2 - 5 liter naponta az a mennyiség, amely fogyasztási céllal kerül felhasználásra (ivás, főzés). A  megmaradt mennyiség napi teendőink során kerül felhasználásra, mint például: mosogatás (5-10 L), mosás (10-30 L), testápolás (5-20 L), fürdés, zuhanyzás (20-60 L), WC öblítés (20-50 L). Napjainkban számtalan forrásból értesülhettünk róla, hogy ívóvíz készleteink is végesek és rohamosan fogynak. – Ezért fontos foglalkoznunk az ivóvíz takarékos felhasználásával, a csapadékvizek gyűjtési és hasznosítási lehetőségeivel, valamint az úgynevezett szürke vízben rejlő lehetőségekkel. Természetesen az előzőekben említett átlagokhoz képest nagy eltérések is előfordulhatnak háztartásokként, az ott lakók életvitele függvényében. Nagyban befolyásolják a fogyasztást a fürdési, tisztálkodási, mosási és mosogatási szokások is.

 

HOGYAN CSÖKKENTHETJÜK A FOGYASZTÁST?

- Fürdés helyett zuhanyozzunk! Fürdés során akár 100 liter vizet is elhasználhatunk, míg egy kiadós zuhany esetén is ez a mennyiség 40 – 70 liter, melyet tovább csökkenthetünk víztakarékos zuhanyfej használatával.

- Kézzel történő mosogatás során 40 – 60 liter vizet fogyasztunk, míg mosogatógép egy programja alatt csupán 10 – 15 liter vizet igényel.

- Ha nincs lehetőségünk mosogatógép használatára súrolás közben zárjuk el a csapot, és csak az öblítéshez nyissuk meg.

- Fogmosás és borotválkozás közben ne folyassuk a vizet! A nyitott csapon percenként akár 13 liter vizet is elpazarolhatunk.

- Azon csaptelepek esetében, ahol nem szükséges az egységnyi idő alatt átfolyó nagy mennyiségű víz, használjunk víztakarékos perlátorokat, melyek a legtöbb csaptelepre könnyen felszerelhetőek. Működési elve, hogy a csapból kifolyó vizet levegővel keveri össze, így az átfolyási érzet nem csökken jelentősen, csak maga a vízfogyasztás. Az eszköz használatával akár 60-75-85% vízmegtakarítás is elérhető, típustól függően.

Mindezek mellett fontos a vízlábnyomunk csökkentése is. A vízlábnyom megmutatja, hogy mennyi vizet használunk el közvetlenül, vagy közvetve fogyasztási cikkeinken keresztül. Adott személy esetében a vízlábnyom mérésénél figyelembe kell venni minden általa elfogyasztott termék előállításához, és igénybe vett szolgáltatás során felhasznált vízmennyiséget. Naponta közvetlenül 100 – 150 liter vizet fogyasztunk (tisztálkodás, táplálkozás, öntözés), azonban, ha a közvetett vízfogyasztásunkat is figyelembe vesszük ez a szám 2 000 literre emelkedik.

Hogyan csökkenthetjük vízlábnyomunkat?

  • Palackozott víz mellőzésével! Hazánk közel teljes területén kiváló minőségű az ívóvíz, így palackozott víz helyett ezt fogyasszuk. Ahol esetleg a vízminőség kifogásolható, ott érdemes lehet házi víztisztító készüléket alkalmazni.
  • Húsfogyasztás csökkentése, fogyasszunk több zöldséget és gyümölcsöt, ugyanis vízlábnyomuk sokkal kisebb a húskészítményekhez képest.
  • Öntözéshez használjunk csapadékvizet.
  • Alacsony vízfogyasztású üzemekben készült termékeket vásároljunk

 

SZÜRKEVÍZ

Mi is a szürkevíz? A szürkevíz a háztartásokban már egyszer felhasznált, ivásra nem alkalmas, de más célokra még felhasználható víz, amely fekáliával nem szennyezett. Jellemzően mosásból, zöldségtisztításból, kézmosásból, fürdésből származik. Ez a napi használatból keletkezett szennyvíz mennyiségének körülbelül 55 százalékát teszi ki. Felhasználási területe igen sokrétű, alkalmas vécéöblítésre, takarításra, autómosásra, zöldterületek öntözésére, megfelelő kezelési eljárás használatával, talaj felszíne alatti szivárogtatásos locsolási technikával növények öntözésére is. A szürkevizet inkább pázsit, és dísznövények, mint emberi fogyasztásra szánt haszonnövények locsolására célszerű használni, alkalmazása nagy körültekintést igényel, ajánlott biológiai úton lebomló háztartási mosó-, tisztító- és kozmetikai szereket használni. Összegyűjtésére külön tartály, valamint elválasztott rendszerű csőhálózat szükséges.

 

A csapadékvíz elvezetésének szabályai:

 Talán a legtöbbünknek nem jut eszébe, hogy az ingatlanok, vagy telkek, csapadékvíz elvezetésének saját szabályozása van, ami nem teszi lehetővé, hogy a legegyszerűbb megoldást választva, egyszerűen csak az utcára engedjük a vizet, eláztatva ezzel az előtte lévő közös területet. a házat, a járdát. Magától értetődő, hogy az épületeket ereszcsatornával vesszük körül, a ráhulló csapadék kedvezőtlen hatásai elkerülése érdekében. Nem engedélyezett azonban, az így összegyűjtött csapadékvíz az útra vagy a járdára történő kivezetése. A csapadékvíz elvezetését az Országos Településrendezési és Építési Követelményekről szóló 253/1997. (XII. 20.) számú kormányrendelet (továbbiakban: OTÉK) szabályozza.