Tájékoztatjuk a Kedves Betegeket, hogy 2021. január 01. napjától

a háziorvosi ellátást, helyettes orvos megbízásával Barabás Község Önkormányzata biztosítja,

melynek alapján a rendelési idő az alábbiak szerint módosul:

Kedd              Barabás          12.00 – 14:00

Szerda           Gelénes          12.00 – 14:00

Csütörtök      Vámosatya     12.00 – 14:00 

Helyettes háziorvos:

Dr. Révész Bernadett

06-30/701-5246

O - O - O - O - O - O - O - O - O - O - O

Barabás Község közigazgatási területén a vegyes hulladék elszállítása, az előző évekhez hasonlóan, 2021-ben is pénteki napokon történik. 2021-ben ünnepnap miatt a 2021.01.01. napi szállításra 2021.01.02-án szombaton kerül sor.

 

Szelektív hulladék gyűjtésének időpontjai: január 13., február 10., március 10., április 07., május 05., június 02., június 30., július 28., augusztus 25., szeptember 22., október 20., november 17., december 15.

 

Zöld hulladék gyűjtésének időpontjai: január 08., január 22., április 16., május 21., június 18., július 16., augusztus 13., szeptember 17., október 15., november 19. (A zöld hulladékot a posta mellett található szelektív hulladékgyűjtő szigethez kell szállítani a zöld hulladék elszállítását megelőző napon. Zöld hulladékhoz rendszeresített zsák az önkormányzatnál vehető át.)

 

Lomtalanítási tájékoztató: a lomtalanítást 2020. évtől a szolgáltató házhoz menő lomtalanítás keretében végzi el. A házhoz menő lomtalanítás a szolgáltatóval előre egyeztetett időpontban, évente egy alkalommal vehető igénybe. Egyeztetésre nyitva álló időszak: 2021.02.01. - 2021.03.31. 

 

TÁJÉKOZTATÁS

Tájékoztatjuk a Tisztelt Lakosságot, hogy 2021. január 01-től jelentősen megváltoznak az avar és kerti hulladék égetésére vonatkozó rendelkezések.

Az elfogadott törvénymódosítás alapján 2021. januártól országos szinten tilos lesz az avar és a kerti hulladék égetése, és az a lehetőség is megszűnik, hogy az önkormányzatok rendeletben szabályozhatják az avarégetést – így 2021. január 1-jétől az egész országban általánossá válik a levegő védelméről szóló kormányrendelet alapján a kerti hulladék égetésének tilalma.

A környezet védelmének általános szabályairól szóló 1995. évi LIII. törvény 48. § (4) bekezdés b) pontja 2021. január 1-től hatályát veszti, ezáltal a települési önkormányzatok helyi rendeletben sem adhatnak lehetőséget avar és kerti hulladék égetésére.

Kérjük a Lakosságot a levegő védelme érdekében hozott intézkedés betartására, mely szerint a fenti határidőt követően megszűnik az avar és kerti hulladékok égetésének lehetősége!

Az érvényben lévő szabályozás ezzel egyidejűleg úgy alakul, hogy Barabás Község  Önkormányzata Képviselő-testületének a helyi környezet védelméről, a közterületek és ingatlanok rendjéről, a település tisztaságáról, az avar és a kerti hulladékok nyílttéri égestéséről szóló 5/2015. (III.26.) számú önkormányzati rendeletében az avar és a kerti hulladékok nyílttéri égetésére vonatkozó 13.§ 2021. január 01. napjától hatályon kívül helyezésre kerül.

A fenti jogszabályi rendelkezések megszegőivel szemben az elsőfokú tűzvédelmi hatóság a tűzvédelmi hatósági feladatokat ellátó szervezetekről, a tűzvédelmi bírságról és a tűzvédelemmel foglalkozók kötelező élet- és balesetbiztosításáról szóló 259/2011. (XII. 7.) Korm. rendelet alapján tűzvédelmi bírságot szabhat ki.

2021. január 1-jétől a kerti hulladék megsemmisítésére a komposztálást ajánlják a szakemberek.

O - O - O - O - O - O - O - O - O - O - O

A vízóra fagytalanítása - videó

O - O - O - O - O - O - O - O - O - O - O

Állampapír befektetés díjmentesen és kényelmesen otthonról?

Már több mint 12 ezren éltek azzal a lehetőséggel, hogy ügyfélkapun keresztül, tehát személyes megjelenés nélkül nyithatnak állampapír vásárláshoz szükséges értékpapír számlát a Magyar Államkincstárban. Ezek az állampapír befektetéseiket otthonról intéző ügyfelek eddig már 30 milliárd forintot meghaladó összegben vásároltak állampapírt a WEBKINCSTÁR vagy a MOBILKINCSTÁR alkalmazás segítségével.

Hogyan lehet otthonról értékpapír számlát nyitni?

Ha valaki belép a www.magyarorszag.hu honlapra, akkor a jobboldali menüsor alján talál egy „Számlanyitás a Magyar Államkincstárnál” nevű menüpontot. Erre rákattintva a megfelelő űrlapok kiválasztása és kitöltése útján tud az Ügyfélkapuba már bejelentkezett magánszemély kényelmesen otthonról, az általa megválasztott időpontban normál vagy Kincstári Start-értékpapír számlát nyitni.

Mennyibe kerül a szolgáltatás?

Mind a számlanyitás, mind az értékpapír számlavezetés díjmentes. Emellett az internetes utalások esetében lehetőség van a kártyás fizetés menüpont kiválasztására. Ezzel a lehetőséggel azért érdemes élni, mert így a kincstári értékpapírszámlára történő beutalás is díjmentes az ügyfelek számára. Hasonló a helyzet a befektetett pénz visszautalásakor is, mivel a Kincstár ebben az esetben sem számít fel díjat az ügyfelei számára.

Tehát a Kincstárban otthonról, díjmentesen lehet értékpapírszámlát nyitni és vezetni, de miért éppen állampapírba fektessünk, és miért éppen a Kincstárban tegyük ezt?

A számos befektetési lehetőség közül a Kincstár kizárólag állampapír forgalmazással foglalkozik. E szűk termékkör ellenére mégis népszerű, hiszen az aktív ügyfeleink száma folyamatosan emelkedik, és már meghaladta a 430 ezret.

De miért is előnyös mind a Kincstár mind az ügyfelek számára ez a sajátos helyzet?

  • Az állampapír a legbiztonságosabb befektetés, amely ráadásul a lakossági állampapírok esetében még kiemelkedő hozamot is biztosít. Így például a szuperkötvénynek is nevezett MÁP Plusz sávosan emelkedő kamatai a teljes időszakra vetítve közel 5%-os hozamot biztosítanak a befektetői számára.
  • Az a tény, hogy a Kincstár viszonylag csak szűk termékkört forgalmaz, egyben azt is jelenti, hogy ebben a körben specialista is egyben. Ez a sajátosság többek között azt jelenti, hogy profi az ügyfelek tájékoztatásában, továbbá hogy valamennyi, forgalomban lévő állampapír megvásárolható vagy eladható a Kincstárban. Ráadásul van két olyan lakossági állampapír, amelyek kizárólagos forgalmazója a Kincstár.
    • Az egyik a Babakötvény, amely a gyermekek életkezdéséhez biztosít magas hozamú (infláció + 3%) és több módon is támogatott befektetési lehetőséget.
    • A másik a kizárólag euróért megvásárolható, az eurózóna inflációjához kötött kamatozású Prémium Euró Magyar Állampapír (PEMÁP).
  • Az értékpapírok – néhány kivételtől eltekintve – kizárólag elektronikus formában léteznek. Ez azt jelenti, hogy a nyilvántartásukhoz szükség van egy értékpapír számlavezetőre. Sok ilyen szervezet működik az országban, de ha ez a kiválasztott értékpapír forgalmazó és számlavezető a Kincstár, vagyis egy teljes mértékben állami intézmény, akkor ez a választás gyakorlatilag teljessé teszi a befektetés biztonságát.

Ha tehát valaki állampapírt kíván vásárolni, és ezt személyesen kívánja megtenni, akkor keresse a Magyar Államkincstár állampapír forgalmazó kirendeltségeit (http://www.allamkincstar.gov.hu/hu/ugyfelszolgalatok/szolgaltatasok-megyenkent/97/), ha viszont élni kíván a modern technika adta lehetőségekkel, akkor az ügyfélkapun, illetve a WEBKINCSTÁR és MOBILKINCSTÁR szolgáltatás igénybevételével is megteheti.

O - O - O - O - O - O - O - O - O - O - O

A koronavírus járvánnyal kapcsolatos tájékoztatók és információk az alábbi oldalon érhetőek el:

koronavirus.gov.hu

O - O - O - O - O - O - O - O - O - O - O

Értesítjük a Tisztelt Lakosságot, hogy Barabás Község közigazgatási területén a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz gyűjtését és szállítását, (változatlan térítési díj ellenében)

2017. november 01. napjától a Beregvíz Kft. végzi.

A háztartási szennyvíz gyűjtése és szállítása az alábbi telefonszámon rendelhető meg:

06-20/262-3942

O - O - O - O - O - O - O - O - O - O - O